Olej sezamowy tłoczony na zimno z 0,5 kg sezamu czarnego

Nowy produkt

21,00 zł brutto

Więcej informacji

Olej sezamowy tłoczony na zimno z 0,5 kg sezamu czarnego

Cena zawiera:

tłoczenie oleju z 0,5 kg sezamu czarnego,

mąkę powstałą po tłoczeniu,

profesjonalną ciemną butelkę szklaną do przechowywania oleju oraz

styropianowe opakowanie butelki, co zapewnia bezpieczeństwo w transporcie.

UWAGA!!! Z 0,5 kg sezamu czarnego powstanie około 180 ml oleju tłoczonego na zimno. Butelki, w które rozlewany jest olej posiadają 250 ml pojemności, co oznacza, że butelka nie będzie pełna. Jeżeli potrzebujesz większą ilość oleju prosimy o zwielokrotnienie zakupu. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu pod nr infolinii 22 243 96 46 lub e-mail: biuro@sokiwyciskane.pl.

Olej tłoczony jest na zimno za pomocą naszej prasy do oleju Alfa Pro. Do tłoczenia wykorzystujemy najwyższej jakości surowce, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Olej tłoczony jest na zamówienie, co gwarantuje przede wszystkim świeżość oleju. Tłoczenie odbywa się maksymalnie do 4 godzin przed wysyłką. Z uwagi na fakt, że świeżo tłoczony na zimno olej ma temperaturę ok. 17-20 stopni - zaraz po wytłoczeniu jest schładzany do temperatury 2 stopni.

Olej wysyłany jest w specjalnie przygotowanych do przechowywania oleju - ciemnych szklanych butelkach. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Wysyłki oleju realizowane są jedynie za pośrednictwem firmy kurierskiej od poniedziałku do czwartku, co gwarantuje dostawę do Klienta już na 2 dzień po wytłoczeniu oleju. Czas realizacji zamówienia wynosi do 7 dni roboczych. O dniu wysyłki Klient jest informowany indywidualnie.

Olej sezamowy jest to najstarszy olej świata. Zarówno biały, jak i czarny sezam, to odmiany bardzo zdrowe. Choć w ich składzie znajdziemy długą listę minerałów i witamin, na uwagę zasługują też dwa charakterystyczne dla rośliny antyoksydanty: sesamol i sesamolina. Nasiona wyróżniają się słodkim smakiem, jednak czarny sezam ma nieco bogatszy aromat. Właściwości obu rodzajów są jednak do siebie zbliżone, dlatego można je stosować w kuchni naprzemiennie, z korzyścią dla zdrowia i urody.

Jak wykorzystać właściwości sezamu? Możesz go dodawać do deserów, koktajli, jogurtu, muesli, zup, placków, kotlecików wegetariańskich, sosów. Niewielkie ziarenka można dodać właściwie do wszystkiego. Biorąc pod uwagę, jakie wartości odżywcze ma sezam, każdy pretekst powinien być dobry.


Od wieków wiadomo, że olej sezamowy zawiera bardzo dużo cennych dla organizmu składników. W swoim składzie ma przeważającą część nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 9 ok. 41-43%), które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Ważną substancją jest także sezamina. Oprócz niej olej sezamowy zawiera lecytnę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk, wapń i żelazo. Dzięki witaminie B olej
ten wspomaga organizm w chorobie sercowo-naczyniowej- zmniejsza ryzyko jej wystąpienia, a zawarty w nim fosfor i magnez pozwala na prawidłowe bicie serca. Sezamina i wapń regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Sezamina to także spowolnienie tworzenia się tkanki tłuszczowej i zaopatrzenie mięśni w składniki odżywcze. Olej sezamowy znalazł również szerokie zastosowanie w kosmetyce: jako olejek do ciała,
masażu relaksacyjnego lub kąpieli. Doskonale wspomaga kosmetykę skóry suchej, mieszanej oraz dojrzałej i źle ukrwionej. Dobrze wpływa rozgrzewając ją odtruwając, oczyszczając i regulując pracę gruczołów.


1. W kuchni:
Tradycyjnie jest stosowany w kuchni azjatyckiej, jednak jeśli nie masz czasu na kulinarne eksperymenty, używaj oleju sezamowego do sałatek, a wzbogacisz ich walory smakowe i zdrowotne. Jest dobrym źródłem białka w diecie wegetariańskiej – wartości odżywcze sezamu to nie tylko witaminy i minerały, ale też białko roślinne. Sezam jest więc cenny jako składnik diety osób unikających mięsa.


2. W kosmetyce:
Olej sezamowy ma właściwości wspierające zdrowie jamy ustnej – jest skuteczny m.in. w usuwaniu płytki nazębnej. Zabieg higieniczny, określany w języku angielskim jako oil pulling polega na płukaniu jamy ustnej olejem sezamowym, dzięki czemu zęby mogą stać się bielsze. Oprócz tego zabieg pomaga w zredukowaniu w jamie ustnej bakterii Streptococcus mutans, przyczyniających się do rozwoju próchnicy zębów. Olej sezamowy ma zastosowanie samodzielnie oraz jako składnik domowych mikstur kosmetycznych. Połącz go więc z innym lubianym przez siebie olejkiem, balsamem albo mleczkiem do ciała i codziennie po kąpieli wykonaj odżywczy masaż z jego użyciem. Zabieg doskonale regeneruje, poprawia wygląd ciała oraz spowalnia procesy starzeniowe. Latem olej z sezamu działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, szczególnie w połączeniu z kilkoma kroplami olejku marchewkowego. Warto wypróbować go jako kosmetyk do twarzy – samodzielnie, jako dodatek do kremu albo domowych mikstur. Przykładowo: maseczka wykonana z oleju sezamowego i mąki
ryżowej pomaga zwęzić pory i uzyskać efekt gładkiej, promiennej cery.

Opinie

Napisz opinię

Olej sezamowy tłoczony na zimno z 0,5 kg sezamu czarnego

Olej sezamowy tłoczony na zimno z 0,5 kg sezamu czarnego