Olej z pestek dyni tłoczony na zimno z 0,5 kg pestek dyni

Nowy produkt

23,00 zł brutto

Więcej informacji

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Cena zawiera:

tłoczenie oleju na zimno z 0,5 kg pestek dyni,

mąkę pozostałą po tłoczeniu,

profesjonalną butelkę z ciemnego szkła do przechowywania wytłoczonego oleju oraz

styropianowe opakowanie butelki, co zapewnia bezpieczeństwo w transporcie.

UWAGA!!! Z 0,5 kg pestek dyni powstanie około 150 ml oleju tłoczonego na zimno. Butelki, w które rozlewany jest olej posiadają 250 ml pojemności, co oznacza, że butelka nie będzie pełna. Jeżeli potrzebujesz większą ilość oleju prosimy o zwielokrotnienie zakupu. W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu pod nr infolinii 22 243 96 46 lub e-mail: biuro@sokiwyciskane.pl.

Olej tłoczony jest na zimno za pomocą naszej prasy do oleju Alfa Pro. Do tłoczenia wykorzystujemy polskie pestki dyni, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Olej tłoczony jest na zamówienie, co gwarantuje przede wszystkim świeżość oleju. Tłoczenie odbywa się maksymalnie do 4 godzin przed wysyłką. Z uwagi na fakt, że świeżo tłoczony na zimno olej ma temperaturę ok. 17-20 stopni - zaraz po wytłoczeniu jest schładzany do temperatury 2 stopni.

Olej wysyłany jest w specjalnie przygotowanych do przechowywania oleju - ciemnych szklanych butelkach. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.

Wysyłki oleju realizowane są jedynie za pośrednictwem firmy kurierskiej od poniedziałku do czwartku, co gwarantuje dostawę do Klienta już na 2 dzień po wytłoczeniu oleju. Czas realizacji zamówienia wynosi do 7 dni roboczych. O dniu wysyłki Klient jest informowany indywidualnie.

Olej z pestek dyni ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego. Z kolei w kosmetyce stosowany jest w celu wzmocnienia włosów i nawilżenia skóry.

Olej z pestek dyni wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne u dzieci, likwidując
większość pasożytów układu trawiennego i powodując normalizację apetytu u dzieci. Olej z pestek dyni wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, wspomaga walkę z trądzikiem koi podrażnienia i wspomaga procesy regeneracyjne. Kolejną z jego zalet jest wspieranie kuracji antycellulitowych. Ponadto pomoże uporać się z bliznami- w tym z rozstępami. Ze względu na ciemną oraz intensywną barwę, która może przyczynić się do zabarwienia skóry, przed użyciem lepiej go rozcieńczyć niewielką ilością wody lub innego, jasnego oleju.

Olej z pestek dyni posiada właściwości lecznicze jedynie wtedy, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Dlatego należy przechowywać go w temperaturze 5-t.C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Olej należy chronić przed działaniem światła. Jeśli przechowujemy go w takich warunkach, swoje właściwości zachowa przez 3 miesiące. Ponieważ to produkt naturalny, zwykle data ważności jest krótka. Ewentualna zawiesina lub osad na dnie butelki jest naturalnym osadem.


1. W kuchni:
W kuchni olej z pestek dyni można dodać do lodów waniliowych czy sernika. Olej z pestek dyni dzięki temu, że ma orzechowy smak i aromat, znakomicie współgra z serami i twarogiem, nadaje się też do gotowanych jajek. Można używać go też po prostu do pieczywa. Oczywiście może być też stosowany jako dodatek do sałatek i zup lub do bezpośredniego spożycia na surowo. Dzieciom do lat 10 podajemy 1 łyżeczkę oleju dziennie. Starajmy się też jak najczęściej dodawać go do surówek i sałatek. Aby wzmocnić odporność dziecka, warto spróbować smarować olejem gardło, a w razie kataru, wkrapiać go do nosa (4 razy dziennie po 1
kropli). Dorośli osłonowo 1 łyżeczkę oleju 3 razy dziennie.


2 . W kosmetyce:
Oleju z pestek dyni można używać również zewnętrznie. Zastosowany na włosy odżywia je, nadaje im blask i sprężystość, nawilża i zmniejsza łamliwość oraz wypadanie. Polecany jest też do skóry suchej, łuszczącej się i pękającej, ponieważ nie tylko ją nawilża, ale zapobiega stanom zapalnym. Olej z dyni ma działanie oczyszczające dzięki zawartości m.in. cynku i potasu. Regularnie wmasowywany w miejscach problematycznych usuwa rozstępy i przebarwienia oraz blizny. Może być stosowany również w masażach
antycellulitowych. Zaletą oleju z pestek dyni jest to, że nie podrażnia uszkodzonej skóry, a przyspiesza jej regenerację, dzięki temu znajduje zastosowanie w kuracjach trądziku.

Opinie

Napisz opinię

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno z 0,5 kg pestek dyni

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno z 0,5 kg pestek dyni